Zwangerschapswens?
In de praktijk mag ik veel vrouwen ontvangen met een zwangerschapswens, een bijzonder proces waar ik als acupuncturist in mag ondersteunen.
Tijdens de behandeling staat de menstruatiecyclus van de vrouw centraal en kijken we samen waar mogelijke verstoringen in de cyclus kunnen zitten. Veel vrouwen ervaren klachten als: pijn, krampen, duizeligheid, hoofdpijn, distensie in de borsten, stemmingswisselingen en rusteloosheid. Allemaal klachten waar wij als vrouw niet mee rond hoeven te lopen, lieve dames! Een (gezonde) cyclus mag en hoort over het algemeen pijnloos te zijn. Naast de menstruatiecyclus kijken we uiteraard naar andere facetten die erg belangrijk zijn voor je vruchtbaarheid. Thema’s als; stress, voeding en leefstijl zijn essentieel. Maar als basis stel ik graag de bijzondere cyclus van een vrouw centraal. Een belangrijk proces om te begrijpen wanneer je graag zwanger wil worden. Daarom vertel ik je hieronder graag iets meer, dus even wat achtergrond informatie:
Een gemiddelde menstruatiecyclus bedraagt 28 dagen, omdat wij vrouwen uiteraard niet allemaal hetzelfde zijn kan dit enkele dagen afwijken. Deze 28 dagen kunnen opgedeeld worden in 4 fases. Ik ga je hieronder even kort meenemen in de verschillende fases.
Fase 1: De menstruatiefase
Deze fase begint officieel wanneer de eerste rode bloedingen zichtbaar zijn, een gezonde menstruatie bevat helder rood bloed is pijnloos en duurt gemiddeld zo’n 5 dagen. Een vrouw verliest in deze periode ongeveer tussen de 30 en 60 millimeter bloed. Veel vrouwen voelen zich over het algemeen in deze fase wat “zwakker”, dit is heel logisch te verklaren want het lichaam is hard aan het werk. In deze fase adviseer ik vrouwen vaak een stapje terug te doen en goed voor zichzelf te zorgen.
Fase 2: De premenstruele fase
Fase 2 begint aan het einde van de menstruatie, in het begin van deze fase kan het lichaam nog een beetje zwakker aanvoelen. Dit gaat naarmate de fase verloopt anders voelen, veel vrouwen voelen zich sterk in deze fase van de menstruatie. Wat gebeurt er dan in deze fase? Het lichaam krijgt een signaal met het FSH (follikelstimulerend hormoon): Het is tijd voor de eierstokken om follikels te ontwikkelen. De follikels rijpen door het hormoon oestrogeen wat tevens zorgt dat het baarmoederslijmvlies dikker wordt. Dit is allemaal nodig om uiteindelijk de bevruchte eicel in te kunnen laten nestelen in de baarmoeder.
Fase 3: Ovulatiefase
Deze fase start over het algemeen halverwege de cyclus, namelijk op dag 14, uitgaande van een cyclus van 28 dagen. Is jouw cyclus langer of korter, dan is het belangrijk om te weten dat ook de ovulatiefase eerder of later kan starten. Essentieel natuurlijk wanneer je een zwangerschapswens hebt. Om bij te houden wanneer je meest vruchtbare dagen zijn er een aantal trucjes of hulpmiddelen, zoals het meten van je basale lichaamstemperatuur of de welbekende ovulatietesten. Wil je meer weten over het meten van je basale lichaamstemperatuur, laat het mij gerust weten! Tijdens de ovulatiefase barst de follikel open, waardoor de eicel wordt vrijgegeven in de eileiders, deze fase duurt relatief kort namelijk tussen de 24 en 48 uur. Mocht de eicel door de spermacel bevrucht worden, dan gaat dit eitje via de eileider naar de baarmoeder om zich daar vervolgens in te nestelen en uit te groeien tot een baby.
Fase 4: De premenstruele fase
In deze fase voelen vrouwen zich vaak wat vermoeider, het lichaam zal meer vragen om rust om een eventuele zwangerschap in stand te houden. Dit is ook de fase waarin ik bij veel vrouwen in de praktijk klachten op zie treden als: stemmingswisselingen, distensie in de borsten, vermoeidheid, rusteloosheid in benen. Dit zijn allemaal klachten waar we samen aan kunnen werken om moeiteloos en zonder klachten door fase van de cyclus te komen.
Wat kan ik voor je betekenen?
Nu je iets meer weet over de fases van de menstruatiecyclus, kun je jezelf vast voorstellen dat er verschillende soorten verstoringen in elke van deze fases in de maand kunnen optreden. Dit zijn vaak verstoringen die in de loop der jaren langzaamaan steeds meer klachten is gaan geven. Doormiddel van acupunctuur als basis, de juiste voeding per fase en ondersteuning in supplementen kunnen we samen jouw cyclus weer in balans krijgen om hiermee je kans op zwangerschap te vergroten.
Ben je benieuwd wat ik specifiek voor jou kan betekenen op dit gebied? Maak dan een afspraak!